Gastroskopi Nedir? Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Gastroskopi; sindirim sisteminin üst kısmının (yemek borusu, mide, ince bağırsağın üst kısmı), ucunda küçük bir kamera bulunan esnek bir boru yardımıyla (endoskopi aleti) görüntülenmesini sağlayan muayene yöntemidir.

Neden Kullanılır?

Gastroskopi, Yemek borusu, mide, ince bağırsağın başlangıç kısmını etkileyen hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılır.

Bulantı, kusma, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gastrointestinal kanama gibi semptomların nedenlerini, ,hazımsızlık,  kansızlık, kanama, iltihap, ishal ve sindirim sistemi kanserleri gibi hastalıkları test etmek, biyopsi (doku örnekleri toplamak),    
almak için yapılabilir.

Gastroskopi’ye Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

Gastroskopi öncesi midenin boş olması gerekmektedir. Bu amaçla işlemden önce yeme içmeyi altı ile sekiz saat durdurmak gerekir. İşlem esnasında kanama riskini arttıran kan sulandırıcı ilaçların alımını kesmek (aspirin, coumadin, xarelto , eliquise, plavix     vb. gibi) gerekebilir.

Uygulanması

  • Sırt üstü veya yan yatılır.
  • Solunum, kan basıncı ve kalp hızını izlemek için vücuda cihazlar bağlanır.
  • Öğürme refleksini azaltmak için boğaza sprey püskürtülür.
  • İşlem esnasında oluşacak rahatsızlık ve huzursuzluğu gidermek için anestezi veya benzeri ilaçlar verilir.
  • Endoskopi aleti ağızdan yerleştirilir.
  • Uygulama duruma göre 5-20 dk sürer.
  • İzleyen saatler içerisinde anestezi etkisini kaybeder, monitörler ayrılır, kısa bir dinlenme sürecinden sonra hasta evine gidebilir.
  • Anestezi veya benzeri ilaç uygulana hastaların işlem sonrası araba kullanmak gibi dikkat gerektiren aktivitelerden uzak durması gerekir.

 

Gastroskopi’nin Komplikasyonları

Tanısal işlemlerden sonra aşağıda belirtilen riskler oldukça düşük oranlardadır ancak işlem esnasında tedavi edici işlemler kullanılacak ise olabilir. Bu komplikasyonlar 1000 de birden az görülmektedir.

  • Kanama
  • İnfeksiyon
  • Gastrointestinal sistemde delinme
  • Ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Solunum darlığı
  • Siyah veya çok koyu renkli dışkı
  • Yutma güçlüğü
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Kusma

 

Gastroskopi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Gastroskopi öncesinde yapılması gereken çok önemli şeyler yoktur aslında.Gastroskopi öncesinde bize yaklaşık 8 saatlik bir açlık yeterlidir.

Hasta eğer sabah ilk vaka olarak gastroskopi işlemine girecek ise gece 22.00 den sonra bir şey yiyip içmemesini tavsiye ederiz. Ancak burada önemli olan ilk şey hasta herhangi başka bir hastalığı varsa, kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyor ise işlem esnasında eğer tedavi edilecek bir şey yapılacaksa mesela polip alınacaksa bu hastadan mukozektomi dediğimiz erken evre bir tümörün çıkarılması söz konusuysa kan sulandırıcıların, aspirinin, cilt altına yapılan kan sulandırıcı iğnelerin coumadin adını verdiğimiz kan sulandırıcı hapların mutlaka doktoruna danışılarak  ilaca göre 3-5 gün önceden kesilmesi gerekiyor.

Ve eşlik eden ciddi rahatsızlıkların işlemden önce mutlaka işlemi uygulayacak hastayla paylaşılması gerekir. Biz zaten işleme başlamadan önce hastaya sadece bu işlemi yapmak için değil eşlik eden diğer problemlerini de konuşarak uygulamaktayız..

Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Gastroskopi işlemi halk arasındaki inanışta olduğu gibi çokta korkulu bir işlem değildir. İki şekilde yapılabilir. Bir hasta uyutularak yapılır. Bir de hastanın isteğine göre yada hekimin tercihine göre uyutulmadan da yapılabilir.Ancak günümüzde anestezik ilaçların oldukça konfor sağlıyor olması nedeniyle genelleikle sedasyon denilen kısa süreli anestezi etkisi altında işlemleri uygulamaktayız. Hastalar işlemden ortalama yarım saat sonra kendilerine tamamen gelmekte ve günlük yaşam aktivitelerine devam edebilmekteler.

Gastroskopi işlemi öncesinde işlemi uygulayacak ekipte teknisyen yada hemşire arkadaş yada anestezi uzmanı hastaya bir damar yolu açar ve damar yolu açıldıktan sonra hasta sol yan pozisyonda gördüğünüz masa üzerine yatırıldıktan sonra hasta monütörize edilir.

Yani işlem esnasında hastayı rahatlatacak iğneler verildiği zaman hastanın tansiyonu kalp atışını vücuttaki oksijen durumunu kontrol edecek bir düzenek vardır .

Gastroskopik Muayene İle Hangi Organlar Tespit Edilir?

Gastroskopi cihazı, fleksibl ince yutulması kolay teknoloji geliştikçe gelişen ucunda küçük bir mikro kameranın olduğu ışıklı bir cihazdır. Tamamen tanısal amaçlıdır, yuttuğumuz lokmadan çok daha incedir ve kesinlikle defalarca yapılabilir. Herhangi bir tahriş edici etkisi yoktur. 

Gastroskopide beyaz ışık kullanılır ve radyasyon içermez. endişesi oluyor. Gastroskopi ve radyasyonun hiçbir ilgisi yoktur..

Gastroskopik muayene esnasında genellikle yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağını inceleyerek bu bölgelerdeki var olan hastalıkları tespit etmeye çalışırız